Friday, May 09, 2008

Ieri ti-am sarit in ajutor - de azi ajuti tu!A trecut Ziua Mondiala a Crucii Rosii si Semilunii Rosii. Ne-am sarbatorit ca de obicei, implicandu-ne in comunitatea sibiana. Si nu am fost singuri. Si sibienii s-au implicat in activitatile noastre intr-un fel sau altul. Unii au fost dornici sa faca voluntariat in organizatia noastra iar altii au sprijinit financiar proiectele noastre umanitare.

Programele desfaurate de Crucea Rosie Romana filiala Sibiu au fost prezentate publicului si voluntarii nostri au fost gata sa raspunda intrebarilor cat mai complet. Dar dincolo de partea informativa, ca sa ii spunem asa, am avut si o parte distractiva. In definitiv a fost ziua noastra si am facut cinste! De 8 mai am sarit noi in ajutorul oamenilor cu plasturi si prezervative insa de azi este randul fiecaruia sa ajute.

Motto-ul dupa care s-a ghidat Crucea Rosie Romana filiala Sibiu anul acesta in promovare, a fost "mai bine sa previi decat sa tratezi". Cu aceasta ocazie am promovat cursurile de prim ajutor, esentiale in bagajul de cunostinte al fiecarei persoane. Este momentul sa incepem sa ne implicam. Este momentul sa luam atitudine, sa nu mai intoarcem capul cand vedem ca cineva are probleme. Ce spun? De exemplu, acum cateva saptamani, coordonatorul nostru pe programe de interventie si prim ajutor, s-a confruntat cu o situatie de genul celor de care vorbeam mai sus.

Plecand de la sediu, vede in fata farmaciei 24 o doamna care aproape ca se prabuseste. Este constienta si singurul lucru pe care poate sa il spuna este "cred ca o sa am o criza". Coordonatorul nostru a stat alaturi mentinand femeia intr-o stare de stabilitate pana la sosirea ambulantei care a fost anuntata imediat ce Cristi a aflat de problema doamnei. Pana sa ajunga ambulanta femeia a intrat intr-o criza de epilepsie.

Intrebarea se pune acum. Ce ai fi facut tu? Cum ai fi tratat aceasta situatie? Majoritatea dintre noi am fi trecut mai departe imputandu-i poate femeii fel de fel de situatii. Ca este in stare de ebrietate, ca s-a impiedicat sau cine stie ce. Cu siguranta ca daca am fi fost in cunostinta de cauza in ceea ce priveste simptomele diferitelor boli si daca am fi stiut ce sa facem in aceste situatii, am fi vazut lucrurile putin altfel. Si daca cineva de la Crucea Rosie sau cineva care sa stie ce sa faca nu ar fi fost acolo? Poate este mai bine sa nu ne gandim ce s-ar fi putut intampla.

Cazuri de acest gen se intampla tot timpul. Se intampla pe strada, acasa, la scoala, la munca. Ce facem? Strigam dupa ajutor. Si daca nimeni nu stie sa ne dea acest ajutor? Si daca riscam sa ne pierdem vietile pentru ca nimeni nu a stiut cateva tehnici esentiale?

Gandeste-te ca maine poti fi tu. Gandeste-te ca i se poate intampla cuiva din familia ta. Vei fi legat de maini si de picioare fiindca nu vei sti ce sa faci... si daca astepti ambulanta... poate va fi prea tarziu...

Crucea Rosie Romana filiala Sibiu iti vine in ajutor. Ti-am pregatit un curs intensiv de prim ajutor premedical. Dureaza numai 12 ore (asta insemnand ca in 3 zile ai terminat) si te invata tot ce trebuie sa stii de la pansare, la informatii necesare cand suni la ambulanta si tehnici de resuscitare. Costul cursului este de 85 RON si la final primesti un certificat care iti atesta abilitatile.

Nu mai amana! Ieri ti-am sarit noi in ajutor, astazi este randul tau sa ii ajuti pe ceilalti!

No comments: