Monday, June 25, 2007

Weekend cu surprize :)

JOI, 21.06. "Targa? Este. Truse de prim ajutor? Avem. Cort? Este si el." Lista cu materialele care trebuie urcate la Curmatura, pe valea Stezii tocmai se finalizeaza. Weekendul acesta organizam etapa zonala a concursului pentru echipele de prim ajutor din cadrul concursului pentru detasamentele de interventie ale Crucii Rosii Romane. Pentru ca asteptam in jur de 50 de voluntari din 4 judete (Sibiu, Alba, Hunedoara si Caras Severin), si organizarea este pe masura. Prima echipa de 5 voluntari, care trebuie sa curete locul de tabara, urca de joi seara. Reusesc sa igienizeze locul nostru obisnuit de tabara, sa ridice cortul de Cruce Rosie si sa pregateasca bucataria de campanie. Noaptea sunt treziti de o furtuna napraznica si petrec mai mult de 3 ore tinand de cort si lucruri, sa nu fie luati pe sus de vantul extrem de puternic. Din fericire dimineata totul este gasit. Doar mingea de volei lipseste...


VINERI, 22.06. Vineri urca rand pe rand ceilalti voluntari si incep sa apara participantii. Echipa de organizare pregateste salata de cartofi pentru cina, in timp ce restul socializeaza cu voluntarii din celelalte judete. Corturile au fost toate ridicate. In timp ce descarc din masina ultimele materiale, echipajul din Caras cheama de urgenta Ambulanta pentru ca unul din membrii lor, un domn hipertensiv, a lesinat... probabil din cauza drumului lung si vremii caniculare. Din fericire participantul nostru isi revine si chiar daca este nevoit sa petreaca seara la Urgenta, este externat si participa a doua zi la concurs. Rasuflu usurata... pana pe la 3 noaptea cand aud ploaia pe cort... va fi furtuna, nu va fi furtuna?? dupa jumatate de ora adorm. Nu este furtuna :)


SAMBATA, 23.06. Aud zgomote afara din cort. O parte din echipajul din Hunedoara ridica a doua copertina, in timp ce cealalta parte impreuna cu Cristi, colegul meu, isi pregatesc cafeaua. "O sa avem loc uscat sub copertine, daca mai ploua". E 7 dimineata si participantii incep sa se trezeasca. In timp ce astept dupa apa calda, discutam cum tocmai in acest weekend ploua... ma uit cum norii negri defileaza cu o viteza ametitoare, cand la un moment dat se aude un zgomot naprasnic si furtuna se dezlantuie. Copertinele zboara, la fel si un cort mic. Cu totii ajungem sa tinem de corturi, afara in ploaia torentiala si vantul nimicitor... Dupa jumatate de ora furtuna se domoleste, insa hainele noastre sunt toate ude. Din fericire logistica de concurs a supravietuit, iar presedinta de juriu se afla pe drum din Sibiu inspre Rasinari.


Ora 11. Ne hotaram sa incepem concursul, chiar daca nu este inca soare. Se da testul teoretic, se trage ordinea in concurs. Pregatim victimele pentru proba practica. Se va interveni in lant in trei situatii diferite, fiecare fiind un accident colectiv cu 3 victime. Cand se pregateste primul echipaj, surpriza... incepe iar sa ploua! :D Ne oprim cateva minute si din fericire ploaia se opreste. Concursul continua. Rand pe rand fiecare echipaj trece prin cele trei situatii. Cazurile nu sunt usoare si participantii rasufla usurati doar in momentul in care finalizeaza toate probele. Punctajele finale le vor afla de abia la sfarsitul concursului. Dupa fiecare proba juriul discuta impreuna evolutia echipajului. Dupa vremea urata de dimineata, acum a iesit soarele si este foarte cald. Noroc cu apa minerala si sucul primite ca sponsorizare de la Penny Market XXL!


Cand intra Sibiul pe proba, devin emotionata. Voluntarii alearga spre victime, citesc biletele si incep sa faca manevrele necesare. Se opresc doar cand membrii juriului le pun cate o intrebare. La prima situatie nu reusesc insa sa se incadreze in cele 10 minute... ceea ce inseamna ca la urmatoarele vor trebui sa lucreze mai repede. La cea de-a doua proba, la accidentul rutier, reusesc sa salveze o gravida si copilul ei, insa pierd minute importante la resuscitarea celei de-a treia victime. La a treia proba reusesc sa faca manevrele necesare pentru toate cele trei victime. Zambesc. Prestatia lor a fost cea mai buna din concurs. :)



Ora 16. Concursul s-a finalizat, juriul face ultimele punctaje. Sibiul castiga zona si se califica pentru etapa nationala, Hunedoara este pe locul 2, Caras pe 3 si Alba pe 4. Voluntarii din Sibiu sunt extrem de bucurosi. Au dovedit ca se descurca in orice situatie!



DUMINICA, 24.06. Dupa ce ultimii participanti au plecat, strangem materialele si corturile si plecam si noi. Am mai finalizat o activitate de Cruce Rosie si ne pregatim pentru urmatoarea. :) Multumirile noastre se adreseaza partenerilor si sponsorilor: Primaria Rasinari, REWE - Penny Market XXL, Redal, Trimph Imex, Polsib, Asociatia Sibiu - Capitala Culturala Europeana 2007.

2 comments:

Anonymous said...

Weekend super,
Sibiu, super!
Felicitari
Dana Nicula

Anonymous said...

vai de mine...dar aia da simulare cu femeia pe targa care intreaba de copilul ei...