Wednesday, July 04, 2007

O zi linistita pentru o organizatie nelinistita

Crucea Rosie Romana, filiala Sibiu sarbatoreste Ziua Crucii Rosii Romane in cadrul unui eveniment intern, impreuna cu membrii, voluntarii si colaboratorii sai, incepand cu ora 16, la sediul sau din str. Xenopol nr. 1.


„Anul acesta ne bucuram sa avem o zi de pauza, in care sa ne intalnim cu toti cei care slujesc misiunea Crucii Rosii. Va fi o pauza binemeritata intre multitudinea de proiecte pe care le avem in desfasurare si inainte de tabara noastra de vara” a declarat Claudia Popa, directorul Crucii Rosii Sibiu.

Societatea Nationala de Cruce Rosie din Romania, fondata la 4 iulie 1876, este persoana juridica de drept public, autonoma, neguvernamentala, apolitica si fara scop patrimonial, cu existenta nelimitata, auxiliara a puterii publice. Ea este organizata si functioneaza pe baza Legii de organizare si functionare a Societatii Nationale de Cruce Rosie din Romania, a Statutului propriu, precum si in conformitate cu Conventiile de la Geneva din 1949 si cu Protocoalele lor Aditionale din 1977 la care Romania a aderat.

Misiunea Crucii Rosii este prevenirea si alinarea, in mod impartial, a suferintei umane in orice imprejurare, fara nici o discriminare bazata pe cetatenie, nationalitate, rasa, sex, religie, varsta, apartenenta militara, sociala sau politica. Astfel, in ultimii 6 ani am dezvoltat peste 30 de proiecte noi in beneficiul a peste 30.000 de persoane vulnerabile din municipiul Sibiu, in 4 domenii principale: promovarea valorilor si principiilor umanitare, pregatirea si interventia in caz de dezastru, sanatatea si asistenta persoanelor la nivel comunitar.

Filiala Sibiu este una dintre cele mai inovatoare organizatii din cadrul retelei de Cruce Rosie si din cadrul organizatiilor neguvernamentale din Sibiu. Astfel, incepand cu aceasta vara organizatia dezvolta doua cluburi de vara destinate copiilor si varstnicilor. In cadrul Clubului Piticot, copiii intre 6-14 ani vor avea ocazia sa participe la activitati de animatie si activitati educationale, in timp ce Clubul de aur invita persoanele peste 55 ani la gimnastica de intretinere, sesiuni care vor avea loc in parcurile sibiene, o data pe saptamana. Inscrierea doritorilor se face la sediul filialei Sibiu.

Totodata ca raspuns la nevoia acuta de ingrijire a persoanelor varstnice, Crucea Rosie Sibiu, continua cursurile de calificare ingrijitoare batrani la domiciliu. In momentul de fata, organizatia a inceput inscrierile pentru un nou curs care va incepe in august, somerii avand gratuitate (taxele de participare de curs fiind acoperite de AJOFM Sibiu). In acelasi timp cei care doresc sa invete mai multe despre ingrijirea copiilor se pot inscrie la cursul de babysitter, cu o durata de 4 luni, in cadrul caruia invata tot ce este nevoie despre ingrijirea sugarului si copilului mic.

Una din activitatile de baza ale Crucii Rosii o constituie primul ajutor. Crucea Rosie Sibiu a dezvoltat in ultimii ani mai multe cursuri pentru categorii diferite, precum membrii detasamentelor de interventie in caz de dezastru, copii, profesori, personalul companiilor cu potential de risc de accidentare, populatie. Cursul general dureaza 12 ore si costa 85 lei si ofera toate cunostintele necesare pentru a putea acorda primul ajutor premedical.

Tabara de vara „Lideri pentru maine”, editia 2007 are ca motto „Youth em’power” si se va desfasura in acest an in perioada 29 iulie – 5 august. Tabara va aduce laolalta 100 de tineri voluntari din filiale de Cruce Rosie si organizatii de tineret din Europa. Ca o celebrare a programului Sibiu – Capitala Culturala Europeana, tabara va folosi artele dramatice pentru a da putere tinerilor si a le capacita creativitatea, implicarea si spiritul voluntar. Anul aceasta, participantii se vor implica in patru ateliere de lucru despre peer-education prin creativitate, club de arta, cunostinte de prim-ajutor si spirit ecologic, jocuri pentru voluntari. In plus, vor deveni actori, scenaristi si regizori intr-o piesa interactiva, in care « produsul » finit va fi prezentat ca o declaratie a taberei sibienilor din centrul orasului, intr-una din zilele taberei.

Crucea Rosie nu ar putea face insa nici una din aceste activitati fara sprijinul nemijlocit al voluntarilor sai. De la sfarsitul lui 2006, voluntarii au posibilitatea sa se implice in activitati prin intermediul centrului de voluntariat Solferino, initiat printr-o finantare a Uniunii Europene. Ei se pot implica fie direct in activitatile centrului, fie in activitatile altor organizatii neguvernamentale din Sibiu.

„Centrul de voluntariat Solferino este o scoala pentru viata. Facand voluntariat inveti lucruri si iti dezvolti abilitati pe care le vei putea folosi intr-un viitor loc de munca. Pe de alta parte ajutorul pe care il dai dezinteresat altor persoane, te fac sa te simti o altfel de persoana, mai buna si mai implicata. Crucea Rosie Sibiu are nevoie de ajutorul voluntarilor! Vino si inscrie-te in centrul de voluntariat Solferino si vei fi mandru ca esti voluntar” a declarat Andra Gligor, coordonator voluntari.

Mai multe informatii despre activitatile Crucii Rosii Sibiu le puteti obtine la sediul filialei din str. Xenopol nr. 1, telefon: 0269-217646.

No comments: