Monday, March 26, 2007

pregatiri pentru Sanitarii priceputi

Pentru echipajele care doresc sa faca pregatire pe manechinul de resuscitare, va puteti programa astfel:
- pentru Sibiu, la sediul Crucii Rosii, str. Xenopol nr. 1, telefon: 0269-217646, persoana de contact: Cristian Cernestean
- pentru Medias, la sediul asociatiei Sinergii, str. 1 Decembrie nr. 34, telefon: 0269-838602, persoana de contact: Dana Crisan

Friday, March 23, 2007

noul comitet al Crucii Rosii Sibiu

Ceasurile rele ale zilei de marti, 20 martie, au fost de bun augur pentru Crucea Rosie Sibiu :) In cadrul salii de conferinte a Prefecturii Sibiu a debutat adunarea generala ordinara a membrilor filialei Sibiu, avand pe ordinea de zi prezentarea activitatii comitetului pentru ultimii doi ani, strategia filialei pana la finalul lui 2010 si alegeri statutare pentru membrii noului comitet.


Delegatii prezenti au apreciat activitatea filialei Sibiu, fiind de acord ca viitorul aduce noi provocari in domeniul umanitar, ceea ce va forta organizatia sa devina mai dinamica, flexibila si moderna... Acestor provocari au ales sa le faca fata noii membrii ai comitetului: Monica Munteanu, presedinte, Laura Vilsan si Andreea Tolciu, vicepresedinti, Petru Scantei, Simona Berariu, Paraschiva Ocner si Georgeta Cosma, membri, Andreea Boboaca, Stefan Cindea si Alexandru Neaga, reprezentanti ai tineretului.


Prezent la intalnire, prefectul Ion Ariton a remarcat prezenta numeroasa a tinerilor si a tinut sa precizeze: "Intr-adevar, judetul Sibiu a cunoscut, in ultimul timp o dezvoltare impresionanta, ceea ce ne determina sa credem ca am ajuns in situatia de a gasi sprijin financiar local, dupa o perioada in care mare parte din activitatile Crucii Rosii Sibiu au beneficiat de fonduri straine. In ce ne priveste, vom face tot ce depinde de noi pentru a depasi cadrul strict al sprijinului institutional, prin identificarea companiilor dispuse sa se implice in sponsorizarea unor activitati legate de ajutorul pe care d-voastră il acordati comunitatilor locale sibiene".

Saturday, March 17, 2007

Emblema Crucii Roşii în pericol !

Crucea Rosie Română, organizaţie cu peste 130 de ani de activitate umanitară, se confruntă în ultimii ani cu o situaţie fără precedent în ceea ce priveşte protecţia şi respectul acordat în România emblemei de Cruce Roşie.

Simbolul unei cruci roşii pe fond alb, semn al protecţiei şi umanităţii la nivel mondial, emblemă a organizaţiilor de Cruce Roşie din întreaga lume, este folosit în mod abuziv din ce în ce mai frecvent de către entităţi publice şi private. Astăzi, putem întâlni crucea roşie pe fond alb în sigla altor organizaţii non-guvernamentale, pe frontispicii sanitaro – farmaceutico - medicale, produse comerciale, uniforme ale unor instituţii publice şi private, mijloace de transport, etc.

Nici o organizaţie/instituţie publică sau privată – cu excepţia Crucii Roşii Române şi a echipelor medicale ale forţelor armate – nu poate folosi în România emblema de Cruce Roşie. Acest lucru este reglementat de dreptul internaţional umanitar, respectiv de Convenţiile de la Geneva din 1949 privind protecţia victimelor conflictelor armate şi Protocoalele lor Adiţionale din 1977, de dreptul intern, respectiv Legea nr. 139/1995 a Societăţii Naţionale de Cruce Roşie din România cu modificările şi completările ulterioare şi Codul Penal al României, care sancţioneaza folosirea emblemei sau a denumirii de Crucea Roşie sau a unei imitaţii a acestei embleme ori denumiri.
Prin urmare, ca un rezumat al documentelor mai sus menţionate, Crucea Roşie Română informează asupra faptului că nu este permisă folosirea unei embleme care, datorită formei şi/sau culorii sale, poate fi confundată cu emblema de Cruce Roşie. De asemenea, nu este permisă folosirea emblemei de Cruce Roşie de către grupuri sau persoane neautorizate - societăţi comerciale, organizaţii non-guvernamentale, unitati publice, persoane fizice, medici, farmacişti şamd. Nu în ultimul rând, în timp de conflict armat, nu este permisă folosirea emblemei de Cruce Roşie pentru protecţia combatanţilor înarmaţi sau a echipamentului militar, acest lucru fiind considerat a constitui crimă de război.

Emblema de Cruce Roşie trebuie recunoscută şi respectată peste tot în lume ca simbol de încredere al protecţiei, umanităţii, neutralităţii şi imparţialităţii. Demersul Crucii Roşii Române, de informare a publicului larg cu privire la statutul special moral si juridic al emblemei de Cruce Roşie, este un apel adresat tuturor celor care înteleg că nici un abuz nu este prea mic pentru a fi trecut cu vederea, iar corectarea lui poate salva vieţi.

calatoria in galaxia EDO :)



29 de persoane - cadre didactice, psihologi, asistenti sociali, reprezentanti ai Politiei Comunitare Sibiu si a doua organizatii neguvernamentale din Sibiu si Medias si-au imbracat costumele de astronaut, s-au urcat in rachete si au pornit intr-o calatorie educativa prin galaxia EDO - Educatia pentru Drepturile Omului :) ca in orice calatorie pe un taram nou, au beneficiat de ghidajul a doua facilitatoare, Claudia, din partea Crucii Rosii Sibiu si Cornelia, din partea Life Oradea. Grupul de participanti a poposit rand pe rand pe toate planetele galaxiei, facand cunostinta cu drepturile omului, componentele Educatiei pentru Drepturile Omului - Declaratia Universala a Drepturilor Omului, invatarea despre si pentru drepturile omului, arta facilitarii, pasii EDO, metodele folosite si evaluarea programelor EDO.
La finalul calatoriei participantii si-au gandit propriile planuri de promovare a galaxiei, astfel incat si alti doritori sa poata vizita la randul lor galaxia... Organizatorii acestei calatorii doresc sa multumeasca Directiei de Munca, Solidaritate Sociala si Familie Sibiu pentru suportul oferit!

Friday, March 02, 2007

lista persoanelor selectate la cursuri de drepturile omului martie 2007

Educatie pentru drepturile omului, 9-11.03 - selectie inchisa, lista provizorie
Arcas Cristina- sc 18
Arghir Daniela- Col Nat Gh. Lazar
Bucur Anca- Şc Cirta
Bucur Gloria Iuliana- Colegiul Tehnic Textil Sibiu
Bulut Elvira Lucica- sc 2 medias
Buzuriu Mariana- Gr Şc Ind Construcţii Maşini Mîrşa
Carmen Bianca Mănăstirean- Serv Public de Poliţie Comunitară Sibiu
Cautnic Carmen Daniela- Gr Şc C-tii Masini „Independenta” Sibiu
Cimpean Dumitru- sc aurel decei gura raului
Cismaru Raluca Valeria- Grãdinita 2 Sibiu
Ciuciună Radu- Şc M Eminescu, Mediaş/ Org “Civitas Mediensis”
Costea Mariana- Sc speciala Turnu Rosu
Galea Elena Nicoleta- sc 3 cisnadie
Gidea Amalia- Gradinita “Bucuria Copiilor” Medias
Hanagiu Daniela Emanuela- Sc 19
Hulpus Elena- Lic Axente Sever Medias
Iagar Monica Lavinia- DGASPC- „ Sf Andrei” Medias
Ionescu Teodora- Sc Seica Mare
Iova Monica-Loredana- CFR Sibiu
Macingo Oana Carmen- As Sinergii
Mate Daniela-Octavia- Sc 12 Sibiu
Mitruly Anikó- Şc H Oberth Mediaş
Mosina Ioana- Lic O Ghibu
Muntean Aurica- Col Tehn AT Laurian Agnita
Nicula Daniela- Lic G Gundisch
Petri Traian- lic teoretic dumbraveni
Pica Elisabeta Ana- Lic C.Noica
Popa Lucia- col economic
Rebreanu Maria- Sc 1 Cisnădie
Rotarescu Daniela- Gr Şc Ind Energetic
Salade Nicolita- Col Tehn de Ind. Alim Terezianum
Suciu Maria- As de prietenie Cisnadie-Chateau-Thierry / Gr Sc de Ind Usoara Cisnadie
Sztancs Diana- Şc Poplaca
Şinca Maria- Gr Şc Ind Construcţii Maşini Mîrşa
Tarcea Maria- Gr Şc econ „J.Lebel”, Talmaciu

Minoritati si drepturile omului. 31.03-1.04 - lista deschisa pana la 10.03
Ani Veronica- Lic Ocna Sibiului
Cioc Steluta-Loredana -Col Nat Gh. Lazar
Cristea Cornelia- Gradinita 26
Farcas Diana- Col. A. Saguna
Florea Carmen- sc 18
Gabor Dumitru Andrei- CFR Sibiu
Lungoci-Breitigam Alina- Gr Sc Ind Constructii Masini Mirsa
Nitu Petre Bogdan- sc samuel micu sadu
Nobik Paula Diana- Centrul de plasament Orlat
Pusca Adina- Gradinita 1 – Copsa Mica
Radu Gabriel- Sc Bazna
Severin Magdalena- Gradinita 43

cursuri de drepturile omului martie 2007

Primavara, soare, ghiocei... ne trezim din hibernare... e timpul potrivit pentru a participa la un curs de formare!

Luna aceasta Crucea Rosie Sibiu este ocupata... aceasta nu ar fi o noutate :) am profitat de luna martie pentru a lansa 3 noi sesiuni de formare in domeniul promovarii valorilor umanitare. Cursurile sunt destinate tuturor specialistilor care doresc sa fie proactivi in comunitatea sibiana.

Educatie pentru drepturile omului, 9-11.03.2007
Parteneri: Fundatia Life Oradea si Directia de Munca, Solidaritate Sociala si Familie Sibiu
Locatie: DMSSF Sibiu, sala de conferinte, et. III
Program: 10-16, zilnic; prezenta obligatorie!
Obiective: la finalul cursului participantii vor putea pregati, sustine si evalua programe educationale privind Educatia pentru Drepturile Omului cu beneficiarii lor.
Participanti: persoane peste 18 ani - cadre didactice, reprezentanti ONG, politisti comunitari, din judetul Sibiu
Selectia: s-a incheiat!

Minoritati si drepturile omului, 31.03-1.04.2007
Locatie: Crucea Rosie Sibiu, sala de curs
Program: 10-16, zilnic; prezenta obligatorie!
Obiective: la finalul cursului participantii vor putea pregati, sustine si evalua activitati nonformale pe tema minoritati si drepturile omului cu egalii lor.
Participanti: persoane 16-25 ani - cadre didactice, reprezentanti ONG, voluntari, din judetul Sibiu
Selectia: deschisa pana la 15.03.2007!

Scoala pentru viata, 17.03.2007
Parteneri: Inspectoratul Scolar Judetean Sibiu
Locatie: Crucea Rosie Sibiu, sala de curs
Program: 14-17; prezenta obligatorie!
Obiective: la finalul atelierului participantii vor putea pregati, sustine si evalua proiecte mici de voluntariat in comunitatea din care fac parte.
Participanti: persoane peste 18 ani, cu experienta in activitati nonformale - cadre didactice, reprezentanti ONG, reprezentanti institutii publice, din Cisnadie, Talmaciu, Avrig, Saliste, Ocna Sibiului
Selectia: deschisa pana la 10.03.2007!

Pentru a aplica la cursurile la care selectia este deschisa, cereti formularul de participare la crsibiu@yahoo.com. Atentie: formularul trebuie sa ajunga inapoi pana la data limita! Informatii la 0269-217646, 0741-118975

Programul concursului "Sanitarii priceputi" 2007

Ca urmare a modificarii regulamentului concursului national "Sanitarii priceputi" si a aparitiei noilor prevederi europene de acordare a primului ajutor, invitam coordonatorii echipajelor la o sesiune de pregatire: la Sibiu, in 17 martie, ora 9, la sediul Crucii Rosii Sibiu si la Medias, in 24 martie, ora 10, la Palatul Copiilor. Cu aceasta ocazie se vor distribui si noile manuale de pregatire.

Etapele concursului vor avea loc dupa urmatorul program:
- etapa zonala Cisnadie: 16.04, ora 16
- etapa zonala Medias: 17.04, ora 10
- etapa zonala Sibiu: 19.04, ora 9 (scoli generale), ora 14 (licee)
- etapa judeteana: Sibiu, 25 mai

Informatii suplimentare: Cristian Cernestean, coordonator dezastre & prim ajutor, 0269-217646, 0741-118975. Informatiile sunt disponibile si pe site-ul www.isjsibiu.ro (inspector sc. Florin Soare).